Ένα όμορφο κορίτσι στο χωριό ήταν έγκυος. Οι θυμωμένοι γονείς της απαίτησαν να μάθουν ποιος ήταν ο πατέρας. Στην αρχή αντιστεκόταν να ομολογήσει, το ανήσυχο και ντροπιασμένο κορίτσι, και τελικά είπε πως ήταν ο Hakuin, ο δάσκαλος Ζεν που μέχρι τότε όλοι τον σέβονταν γιατί ζούσε μια αγνή ζωή.
Όταν οι εξαγριωμένοι γονείς αντιμετώπισαν τον Hakuin με την κατηγόρια της κόρης τους αυτός απλά απάντησε: «Έτσι είναι;» Όταν το παιδί γεννήθηκε, οι γονείς το πήγαν στον Hakuin, ο οποίος τώρα θεωρούνταν παρίας από όλο το χωριό. Απαίτησαν ότι έπρεπε να φροντίσει το παιδί αφού ήταν ευθύνη του. «Έτσι είναι;» είπε ο Hakuin ήρεμα καθώς δεχόταν το παιδί.
Για πολλούς μήνες το φρόντιζε πολύ καλά μέχρι που το κορίτσι δεν μπορούσε άλλο ν’ αντέξει το ψέμα που είχε πει. Ομολόγησε ότι ο πραγματικός πατέρας του παιδιού ήταν ένας νεαρός άντρας από το χωριό από τον οποίο προσπάθησε να προφυλαχθεί.
Οι γονείς πήγαν κατευθείαν στον Hakuin να δουν αν θα τους επέστρεφε το παιδί. Με πολλές απολογίες του εξήγησαν τι είχε γίνει. «Έτσι είναι;» είπε ο Hakuin όπως τους έδινε το παιδί…
***********************************************************************************************************************
«Ότι χρειάζεται να μάθεις σου αποκαλύπτεται», αυτός είναι ένας από τους συμπαντικούς νόμους που μας επηρεάζει όλους. Κανείς μας δεν αποτελεί εξαίρεση… Το ίδιο γεγονός έχει πολλές εκδοχές, τόσες, όσες και τα άτομα τα οποία εμπλέκονται σε αυτό, είτε ως πρωταγωνιστές είτε ως παρατηρητές.
Αν παίζουμε το ρόλο του θύματος, θα βρίσκουμε πάντα κάποιον θύτη. Ο Hakuin, το γνώριζε πολύ καλά αυτό και επέλεξε να απαντά σε κάθε κατηγορία που εξαπέλυαν εναντίον του: «Έτσι είναι;».
Όλοι μας έχουμε μέσα στο μυαλό μας, έναν συναγερμό κατηγόριας και όταν κάποιος με αυτά που πει ή κάνει μας τον πατήσει, τότε κλείνουμε τα αυτιά μας και αντιδρούμε αρνητικά απέναντι στον άλλον.
Όλοι μας έχουμε συγκεκριμένους νοητικούς διαδρόμους για να λύσουμε το κάθε πρόβλημα. Η επιτυχία στην επίλυσή του είναι να δούμε καθαρά το γεγονός, αποστασιοποιημένο από τους νευροσυσχετισμούς που έχουμε κάνει σε παρόμοια γεγονότα κατά τη διάρκεια της ζωής μας.
Η σωστή αντιμετώπιση σε μια τέτοια περίπτωση είναι να επιλέξουμε με ποιό τρόπο θα αντιδράσουμε στο ερέθισμα που μας στέλνει ο άλλος. Την ώρα που «φουντώνουμε» χρειάζεται να σκεφτούμε : «τι άλλες επιλογές έχω;» Γιατί ΠΑΝΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΛΟΓΕΣ !!!
Leave a Reply