Σε ένα πείραμα, οι επιστήμονες έβαλαν μια ομάδα βατράχων σε μια δεξαμενή με νερό και το ζέσταναν απότομα. Καθώς το νερό έκαψε έτσι γρήγορα, οι βάτραχοι πήδηξαν αμέσως έξω. Σε ένα άλλο πείραμα, έβαλαν τους βάτραχους σε μια παρόμοια δεξαμενή και ανέβαζαν τη θερμοκρασία του νερού σταδιακά, λίγους βαθμούς κάθε μέρα. Οι βάτραχοι προσαρμόζονταν καθημερινά στη μικρή εκείνη αλλαγή και έμειναν στη δεξαμενή μέχρι που πέθαναν. Μέσα από τη σταδιακή τους προσαρμογή σε ένα αφύσικο περιβάλλον, έχασαν την ευαισθησία στον πόνο και το πλήρωσαν ακριβά. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται “έκπτωση”, δηλαδή ξεπεσμός.
***********************************************************************************
Θεωρούμε πως είναι αξιοθαύμαστο να είμαστε ευπροσάρμοστοι, αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι :”Ευπροσάρμοστοι σε τι;”
Αν προσαρμόζεσαι στον πόνο, στις συγκρούσεις και στις σκέψεις έλλειψης, τότε δεν είσαι καθόλου ευπροσάρμοστος. Αν όμως προσαρμόζεσαι στο να αφουγκράζεσαι την εσωτερική σου φωνή και να δρας κάτω από την καθοδήγησή της, τότε είσαι πραγματικά ευπροσάρμοστος.
΄Οταν ανεχόμαστε για πολύ καιρό καταστάσεις που μας πληγώνουν τόσο, ώστε να χάνουμε την ικανότητά μας να νοιώθουμε πόνο, τότε παθαίνουμε πνευματική “έκπτωση”.
Όλοι μας έχουμε έναν «θερμοστάτη» μέσα στην περιοχή αυτή νοιώθουμε καλά και άνετα.
Ο πόνος και η ηδονή η πολλή με κινητοποιούν, η μικρή δόση πόνου και ηδονής δεν με κινητοποιούν.
Για να αποφύγεις την “έκπτωση”, άρχισε να λες την αλήθεια για το κάθετι που βιώνεις.
Η επικοινωνία που έχουμε με τον εαυτό μας, καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας.
Αν αφήσεις τον εαυτό σου να νοιώθει τα συναισθήματά του, τότε θα παίρνεις πολύτιμα μηνύματα που θα σε οδηγούν στο σωστό μέρος με τους σωστούς ανθρώπους τη σωστή στιγμή.
Όταν δεν βιώνουμε κάποια συναισθήματα που συνεχώς αναζητάμε, τότε βάζουμε ένα φράχτη στα συναισθήματά μας και χαλάμε το μηχανισμό που μας κάνει να νοιώθουμε. Προκειμένου να μην πονάμε, σταματάμε να νοιώθουμε.
Πολλοί άνθρωποι είχαν κάποιο κακό προαίσθημα ξεκινώντας μια σχέση ή μια επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά αγνόησαν τη φωνή της διαίσθησής τους και αργότερα το μετάνοιωσαν. Το ένστικτό σου μπορεί να λέει “Ναι” ή “Δεν είναι για σένα”, αλλά είναι στο χέρι σου να το ακούσεις και να ενεργήσεις σύμφωνα με αυτήν τη φωνή της αγάπης και της σοφίας μέσα σου. Αυτή η φωνή είναι η καλύτερή σου φίλη.
Όταν επιτρέπεις στον εαυτό σου να αισθάνεται τα συναισθήματά του, τότε μπορείς να δεις πόσο ανυπόφορο είναι το ανυπόφορο και να το αντιμετωπίσεις…
Προσαρμογή
Comments
2 responses to “Προσαρμογή”
-
ααααχ τα βατραχάκια. Προχθές βράδυ έσωσα ένα. Ηταν απίστευτα μικρούλη. Εκανε ενα χώωωωπ και πήδηξε μέσα απ’το πορτάκι των κοριτσιών. Μπερδεύτηκε γιατι κι εκεί που βρεθηκε πρασινάδα βρήκε. Εγώ πάλι που ήξερα ότι ένα απ’τα κορίτσια μου αρέσκεται στις καινούργιες…..παρέες, έτρεξα να το σώσω. Ξέρεις πως πηδάνε τα άτιμα? Να που βγήκε σε καλό ότι δεν είχα ξεαραχνιάση το συγκεκριμένο σημείο. Μπερδεύτηκαν τα ποδαράκια του με τα κεντίδια της αράχνης και δεν μπορούσε να πηδήξει μακριά. Αυτό και το έσωσε, το έσωσα, σώθηκε. Αααααχ αυτά τα βατραχάκια. Πρίν 10 τόσα χρόνια φίλησα ένα και το έκανα πρίγκιπα. Σήμερα είναι πιά ο άντρας της υπόλοιπης ζωής μου. Οπου βρω κουκλοβατραχάκια πάντα αγοράζω ακόμα ένα. Ετσι για να μας θυμίζουν ότι όλοι οι πρίγκιπες υπήρξαν βατραχάκια.
Γύρισες? Σε έφτασε το βιβλίο. Θέλω να μου πεις! Φιλιά πολλά-
Καλησπέρα, επέστρεψα απο τις διακοπές. Το βιβλίο δεν το έλαβα ακόμα, σίγουρα θα έχει καθυστερήσει στο ταχυδρομείο με τις άδειες των υπαλλήλων. Εσύ έλαβες τον σούπερ ντολματοφτιάχτη?
Είναι όμορφο να βρίσκεις τον πρίγκηπά σου, χαίρομαι πολύ που έχεις βρει τον δικό σου 🙂
-
Leave a Reply