Βρες τι σου αρέσει περισσότερο να κάνεις και μετά βρες κάποιον να σε πληρώνει για να το κάνεις

Καθώς ξεφύλλιζα το βιβλίο επισκεπτών στο ράντσο του Φρανκ Λέβινσον “Έφιππες περιπέτειες”, σήκωνα πότε -πότε τα μάτια μου στο παράθυρο που έβλεπε στο ράντσο του και αντίκριζα λιβάδια, φοινικιές και το πανόραμα του ωκεανού. Ανάμεσα στα πολλά ενθουσιώδη σχόλια, τράβηξε την προσοχή μου αυτο: “Και πληρώνεσαι γι’ αυτό; Σου στέλνω αμέσως το βιογραφικό μου!” Αυτός που το έγραψε αναφερόταν στο γεγονός ότι ο Φρανκ ζει το όνειρό του και πληρώνεται για να το κάνει. Ο Φρανκ πήρε κάτι που πολλοί άνθρωποι το θεωρούν διακοπές και το έκανε επάγγελμα.
Να δύο σημεία που μπορείς να σκεφτείς όταν προσπαθείς να εκτιμήσεις αν είσαι ή όχι στη σωστή δουλειά: Γνωρίζεις ότι βρίσκεσαι στη σωστή σου θέση αν αισθάνεσαι ότι θα έπρεπε να πληρώνεις για να σ’ αφήνουν να κάνεις αυτό για το οποίο ήδη σε πληρώνουν. Και γνωρίζεις ότι είσαι σε λάθος δουλειά αν μοχθείς σε μια θέση που αξίζει να την κάνεις μόνο και μόνο επειδή πληρώνεσαι.
Κάποιες καλές διαγνωστικές ερωτήσεις για τη σωστή βιοποριστική απασχόληση είναι :
Ξυπνάς το πρωί με μια αίσθηση ενθουσιασμού, προσδοκώντας με ανυπομονησία αυτό που σε περιμένει; Νοιώθεις δημιουργικός και γεμάτος έμπνευση; Έχεις περισσότερη ενέργεια στο τέλος της εργάσιμης μέρας σου από όση είχες όταν την άρχισες; Σου λένε “ευχαριστώ” οι άνθρωποι επειδή έκανες τη ζωή τους πιο εύκολη ή πιο όμορφη; Αισθάνεσαι ότι ο Θεός δουλεύει μέσα από σένα για να δώσει αποτελέσματα που δε θα μπορούσες να τα προκαλέσεις μόνος σου; Θέλεις να έχει και το παιδί σου ένα επάγγελμα που να το κάνει με το ίδιο κέφι με σένα;
Σου αξίζει να πληρώνεσαι για να κάνεις αυτό που αγαπάς. Σου αξίζει να νοιώθεις ανάταση μ’ αυτό που κάνεις. Σου αξίζει να ζεις το προσωπικό σου πεπρωμένο μέσα από το επάγγελμά σου. Αν έχεις μια δουλειά που δε σε γεμίζει, μη σπαταλάς περισσότερο χρόνο σ’ αυτήν. Άρχισε τώρα να δημιουργείς τη ζωή που η καρδιά σου λαχταράει να ζήσει και κάποια μέρα κάποιος θα γράψει στο δικό σου βιβλίο επισκεπτών : “Και πληρώνεσαι γι’ αυτό;”


Comments

4 responses to “Βρες τι σου αρέσει περισσότερο να κάνεις και μετά βρες κάποιον να σε πληρώνει για να το κάνεις”

  1. Πώς τα έχει καταφέρει έτσι ο πολιτισμός μας και έχει ταυτίσει τη δουλειά με τη δουλεία, μου λες? Αν κάποιος ευχαριστιέται τη δουλειά του θα νιώθει ενοχές κι από πάνω!

    1. mybellavista Avatar
      mybellavista

      @newagemama Συμφωνώ μαζί σου, έχουμε καταντήσει όποιος είναι ευτυχισμένος γιατί κάνει τη δουλειά που του αρέσει να είναι “παράξενος” και “αλλόκοτος”. Αλλά, σημασία έχει πως νιώθει ο καθένας και πως το μεταδίδει αυτό στους γύρω του. Καλώς ήρθες στο σπιτικό μου:)

  2. Από της σοφότερες και ιδεολογικότερες εκφράσεις που έχω ακούσει στο θέμα ”δουλειά” είναι και ο τίτλος του άρθρου.. Τα ερωτήματα όμως παραμένουν.. Γιατί δεν το πράττουμε τελικά; μήπως δεν ξέρουμε τη θέλουμε να κάνουμε; φοβόμαστε; βαριόμαστε; Αυτό το ξέρει ο καθένας μας ξεχωριστά.

  3. mybellavista Avatar
    mybellavista

    @vladi1313 Ο καθένας μας γνωρίζει αν ψάξει βαθιά μέσα του, για ποιό λόγο δεν τολμάει να κυνηγήσει το όνειρό του. Ο “πολιτισμός” μας, έχει κάνει τους ανθρώπους να είναι γεμάτοι ανασφάλειες για το μέλλον και τους έχει αποπροσανατολίσει από το παρόν, από το ΤΩΡΑ. Σημασία έχει να είσαι ευτυχισμένος κάθε στιγμή με ότι κι αν κάνεις, αν καταφέρεις να το πετύχεις αυτό, τότε θα βρεις και το δρόμο να κάνεις αυτό που ευχαριστεί την καρδιά σου και να σε πληρώνουν για αυτό. Χρειάζεται όμως να είσαι πολύ δυνατός εσωτερικά για να ανταπεξέλθεις στις προκλήσεις που θα σε θέλουν να ακολουθήσεις το “πλήθος” και να κάνεις “ότι κάνουν και όλοι οι άλλοι”….. Καλώς ήρθες στο σπιτικό μου 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *