Όλοι αντιμετωπίζουμε το θυμό κάποια στιγμή της ζωής μας. Ο θυμός είναι ένα ειλικρινές συναίσθημα. Όταν όμως δεν τον εκφράσεις ή δεν τον αντιμετωπίσεις ανοιχτά, τότε η αντιμετώπισή του θα γίνει εσωτερικά, μέσα στο σώμα, και θα εξελιχτεί σε κάποια α-σθένεια ή δυσλειτουργία.
Όπως συμβαίνει και με την επίκριση, συνήθως θυμώνεις για τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά. Όταν λοιπόν είσαι θυμωμένος και νιώθεις ότι δεν πρέπει να εκφράσεις το θυμό σου, τότε τον καταπίνεις, κι αυτό σου προκαλεί δυσαρέσκεια, πικρία ή κατάθλιψη. Γι’ αυτό καλό είναι να αντιμετωπίζεις το θυμό σου όταν εμφανίζεται.
Κάποια άτομα νιώθουν συνεχώς θυμωμένα. Έχουν αυτό που ονομάζεται “καθ’ έξιν” θυμό. Γίνεται κάτι και θυμώνουν. Βλέπουν κάτι άλλο και ξαναθυμώνουν. Ξαναγίνεται κάτι και συνεχίζουν να θυμώνουν, αλλά ποτέ δεν κάνουν τίποτε πέρα από αυτό. Αυτού του είδους ο θυμός είναι παιδιάστικος – θέλεις πάντα να γίνεται το δικό σου. Θα σε βοηθούσε να αναρωτηθείς:
“Γιατί επιλέγω να θυμώνω συνέχεια;”
“Τι κάνω και δημιουργώ συνεχώς καταστάσεις που μου προκαλούν θυμό;”
“Είναι αυτός ο μόνος τρόπος για να αντιδρώ στη ζωή;”
“Αυτό θέλω;”
“Ποιόν εξακολουθώ να τιμωρώ ή να μην αγαπώ;”
“Γιατί θέλω να βρίσκομαι σ΄αυτή την κατάσταση;”
“Τι είναι αυτό που πιστεύω και που μου προκαλεί όλη αυτή την απογοήτευση και την ανησυχία;”
“Τι είναι αυτό που εκπέμπω ώστε να παρακινεί τους άλλους να με εκνευρίζουν;”
Με άλλα λόγια, γιατί πιστεύεις ότι για να γίνει το δικό σου θα πρέπει να θυμώνεις; Δε λέω ότι δεν γίνονται αδικίες και ότι δεν υπάρχουν στιγμές που έχεις κάθε δικαίωμα να νιώθεις θυμό. Όμως, ο “καθ’ έξιν” θυμός δεν κάνει καλό στο σώμα σου, γιατί φωλιάζει μόνιμα μέσα σου.
Πρόσεξε που επικεντρώνεις συνήθως την προσοχή σου. Στάσου μπροστά σε ένα καθρέφτη για δέκα λεπτά και κοιτάξου. Ρώτα τον εαυτό σου: “Ποιός είσαι; Τι θέλεις; Τι σε κάνει ευτυχισμένο; Τι μπορώ να κάνω εγώ για να σε κάνω ευτυχισμένο;” Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις κάτι άλλο. Δημιούργησε μέσα σου έναν καινούργιο χώρο για νέα πρότυπα αγάπης, αισιοδοξίας και χαράς.
Ο θυμός δεν είναι φαινόμενο καινούργιο ή μοναδικό και κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτήν την εμπειρία. Η ουσία είναι να αναγνωρίσεις αυτό ακριβώς που είναι και να στρέψεις αυτή την ενέργεια σε πιο υγιή κατεύθυνση. Όταν αρρωσταίνεις δεν πρέπει να θυμώνεις γι΄αυτό. Αντί να τροφοδοτείς το σώμα σου νε θυμό, γέμισέ το με αγάπη και συγχώρησε τον εαυτό σου.
Χρειάζεται να φροντίζεις να εξωτερικεύσεις τα συναισθήματά σου. Κι όταν μάθεις να αντιμετωπίζεις το θυμό με τρόπο θετικό που θα σε ωφελεί άμεσα, τότε θα δεις να συμβαίνουν πάρα πολλές υπέροχες αλλαγές στην ποιότητα της ζωής σου.
Απόσπασμα από το βιβλίο της Lousie L. Hay Η Δύναμη είναι μέσα σου
Θυμός
Lousie L. Hay αδικίες αισιοδοξίας ανησυχία απογοήτευση Απόσπασμα ασθένεια βιβλίο δημιουργώ συνεχώς καταστάσεις που μου προκαλούν θυμό δυσλειτουργία εαυτός ειλικρινές συναίσθημα είσαι θυμωμένος εμπειρία εξακολουθώ να τιμωρώ εξωτερικεύω τα συναισθήματα επικεντρώνω την προσοχή μου επίκριση επιλέγω ευτυχισμένος Η Δύναμη είναι μέσα σου θυμός καθ’ έξιν θυμός καθρέφτης Κάποια άτομα κατάλληλη στιγμή νέα πρότυπα αγάπης παιδιάστικος ποιότητα ζωής συγχώρησε τον εαυτό σου υγιή κατεύθυνση χαράς
Leave a Reply