Γιατί ορισμένοι άνθρωποι μοιάζουν να ξέρουν ποιοι είναι, πού βαδίζουν και τι σκοπό έχουν στη ζωή τους, ενώ κάποιοι άλλοι αναγκάζονται να ψάχνουν διαρκώς τον εαυτό τους και το νόημα της ζωής τους; Γιατί κάποιοι άνθρωποι διαθέτουν διαύγεια, ενώ άλλοι έχουν τόση σύγχυση και τόσες απορίες; Γιατί οι μεν παραμένουν ακλόνητοι στις φουρτούνες, ενώ οι δε κλονίζονται συθέμελα από τον άνεμο της ζωής;
Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη της αποκαλούμενης συνειδητότητας ή επίγνωσης. Η συνειδητότητα είναι μια εσωτερική κατάσταση σχετική με την παρατήρηση που προκύπτει όταν γνωρίζουμε τι συμβαίνει μέσα μας και στο περιβάλλον μας, αλλά και για ποιο λόγο. Αυτή η “γνωστική παρατήρηση” χαρίζει σιγουριά, διαύγεια, δύναμη και εσωτερική σταθερότητα ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.
Αυτή η εσωτερική κατάσταση, η συνειδητότητα, είναι ένα χάρισμα που αποκτάτε όταν κατορθώσετε να εξετάσετε τα πέπλα που επηρεάζουν την αντίληψη και τη σκέψη σας.
Η συνειδητότητα πηγάζει από τη γνώση και την παρατήρηση. Όταν αποκτήσετε συνειδητότητα, τα συναισθήματα και οι σκέψεις μέσα σας δεν θα είναι πια σε θέση να καθορίζουν μηχανιστικά τι να κάνετε και πως να αντιδράσετε. Κατά συνέπεια, θα προσελκύσετε στη ζωή σας όλο και περισσότερους ανθρώπους που έχουν εξίσου επίγνωση του ποιοι είναι και τι τους συμβαίνει. Όσο για τους ανθρώπους που είναι ήδη παρόντες στη ζωή σας, δε θα “πατάτε ο ένας τα κουμπιά του άλλου”. Όσο περισσότερη επίγνωση αποκτήσετε, τόσο μεγαλύτερη ευχαρίστηση θα εισπράτετε από τις σχέσεις και το ταίρι σας και τόσο λιγότερα “δράματα” θα βιώνετε. Γιατί τα δράματα συμβαίνουν στις σχέσεις μόνο όταν οι φοβίες, οι αντιλήψεις και οι ευχές δύο ανθρώπων αντηχούν η μία την άλλη χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό -δηλαδή ασυνείδητα – και έτσι αλληλοενισχύονται.
Ο απλούστερος τρόπος για να διακόψετε οποιαδήποτε αυτόματη εσωτερική διεργασία και να μπορέσετε να συνειδητοποιήσετε τι πραγματικά συμβαίνει τη δεδομένη στιγμή συνοψίζεται σε δύο καίρια ερωτήματα :
- Ποιός ή τι είμαι;
- Τι συμβαίνει εδώ;
Αυτά τα δύο ερωτήματα θα αποτελέσουν το εργαλείο σας για να μελετήσετε όλα τα πέπλα της ζωής. Όταν πλέον αυτό σας έχει γίνει βίωμα, θα αρκούν αυτές οι δύο ερωτήσεις για να γίνετε ανά πάσα στιγμή συνειδητός παρατηρητής.
Ποιος ή τι είστε λοιπόν; Επιχειρήσατε ποτέ πραγματικά να δώσετε μια απάντηση; Σε ποιο συμπέρασμα καταλήξατε; Κάντε μια δοκιμή χρησιμοποιώντας τη δουλειά σας: Είστε γραμματέας, διευθυντής, τμηματάρχης, εργάτης, νοικοκυρά, μηχανικός;….
Αυτή η ερώτηση είναι θεμελιώδης για τη ζωή σας, γιατί, αν πιστεύετε πως είστε αυτό που κάνετε, τότε αφήνετε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας να εξαρτώνται από τους άλλους. Στην πραγματικότητα δεν είστε η δουλειά σας, απλώς κάνετε μια δουλειά. Για ένα παροδικό διάστημα της ζωής σας εκτελείτε τα καθήκοντα γραμματέως, διευθυντή/τριας, μηχανικού, εργάτη/τριας, νοικοκυράς ή τμηματάρχη. Η αλήθεια είναι πως πολύ απλά “κάνετε” διαφορετικά πράγματα. Και αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ποιοι πραγματικά είστε.
Αυτό που πραγματικά είστε είναι το κομμάτι που συχνά αποκαλούμε “ψυχή”. Στην ουσία, πρόκειται αμιγώς για τη συνείδηση χωρίς τις σκέψεις. Η ψυχή δε σκέφτεται. Η αγάπη δε σκέφτεται. Είναι “κάτι” που είναι παρόν μέσα σας. Αυτό που είστε πραγματικά είναι το κομμάτι του εαυτού σας που παρατηρεί τα πάντα. Για να βιώσετε συνειδητά αυτό το κομμάτι σας, μπορείτε κατά κάποιον τρόπο να το “ενεργοποιήσετε”. Θέστε λοιπόν στον εαυτό σας τις δύο πρώτες απλές ερωτήσεις που κάνατε στην αρχή: “Ποιός ή τι είμαι;” και “Τι συμβαίνει εδώ;”
Προσοχή: Η ιδιαίτερη δύναμη αυτών των ερωτήσεων βρίσκεται στο να τις θέσετε χωρίς να τις απαντήσετε. Αντί γι’ αυτό, αφουγκραστείτε το είναι σας και περιμένετε καρτερικά.
Ποιός ή τι είμαι; Η ερώτηση αυτή ενεργοποιεί τον παρατηρητή σας. Δείτε τι νιώθετε μέσα σας και περιμένετε. Καλό θα ήταν επίσης αν είχατε την αίσθηση πως κάτι ψάχνει την απάντηση στο σώμα σας ή στο νου σας. Συνήθως παραμένει σιωπηλό. Τώρα ο εσωτερικός παρατηρητής σας είναι παρών.
Τι συμβαίνει εδώ; Η δεύτερη ερώτηση απευθύνεται στον παρατηρητή σας κα όχι στο μυαλό σας. Θα νιώσετε κάτι να βλέπει μέσα από τα μάτια σας και να αντιλαμβάνεται απορημένο την κατάσταση, χωρίς να σκέφτεται. Είναι λες και ένα κομμάτι του εαυτού σας βγαίνει από μια περίσταση και την παρακολουθεί απέξω. Αυτό το κομμάτι θα αντιληφθεί την κατάσταση από απόσταση. Στο σημείο αυτό, είναι σκόπιμο να λάβετε απαντήσεις που σας επιτρέπουν να δείτε την κατάσταση από εντελώς άλλη οπτική γωνία. Στην οπτική αυτή υπάρχει περισσότερη αλήθεια, διαύγεια και σοφία για το τι λαμβάνει χώρα.
Απόσπασμα από το βιβλίο “Τα 7 πέπλα της αλήθειας” του Ruediger Schache
Leave a Reply