Το τρίτο συναισθηματικό κέντρο περιλαμβάνει το πεπτικό σύστημα, το βάρος, τα επινεφρίδια, το πάγκρεας και τους εθισμούς και έχει να κάνει με την αίσθησή μας για τον εαυτό μας και με το πως εκπληρώνουμε τις ευθύνες μας προς τους άλλους. ΄Οπως συμβαίνει και στα άλλα κέντρα, το πρόβλημα που έχεις εξαρτάται από τα πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς που βρίσκονται από κάτω. Οι άνθρωποι που έχουν θέματα υγείας σε αυτό το κέντρο ανήκουν συνήθως σε τέσσερις κατηγορίες :
- είναι εκείνοι που καθορίζουν τον εαυτό τους εστιάζοντας απόλυτα στις ανάγκες των άλλων,
- εκείνοι που ενισχύουν την αίσθηση του εαυτού εστιάζοντας στην καριέρα τους,
- εκείνοι που παραιτούνται από κάθε αίσθηση του εαυτού και στρέφονται προς μια ανώτερη δύναμη για υποστήριξη και
- εκείνοι που αποφεύγουν να εξετάσουν ή να προσδιορίσουν τον εαυτό τους, καταφεύγοντας σε κάθε είδους περισπασμούς που τους κάνουν να νοιώθουν καλά.
Η υγεία αυτών των ανθρώπων επηρεάζεται με διαφορετικούς τρόπους σε ό,τι έχει σχέση με τα όργανα του τρίτου συναισθηματικού κέντρου και με τα ζητήματα του βάρους και των εθισμών.
Για την υγεία σε αυτόν τον τομέα είναι ζωτικής σημασίας να αναπτύξεις μια ισχυρή αίσθηση εαυτού. Εάν δεν καλλιεργήσεις την αυτοεκτίμησή σου και δεν βρεις μια ισορροπία ανάμεσα στο χρόνο που καταναλώνεις προσπαθώντας να ευχαριστήσεις τους άλλους και στο χρόνο που αφιερώνεις φροντίζοντας τον εαυτό σου, είναι πιθανό να έχεις ναυτίες, καούρες, έλκος, δυσκοιλιότητα, διάρροια, κολίτιδα ή προβλήματα με τα νεφρά. Ίσως επίσης να πασχίζεις να διατηρήσεις το βάρος σου, να έχεις πρόβλημα με την εικόνα του σώματός σου ή να παλεύεις με κάποιον εθισμό. Όλα αυτά είναι μηνύματα που σου στέλνει το σώμα σου για να σου πει ότι αυτό που κάνεις δεν έχει καλό αποτέλεσμα για σένα.
Σύμφωνα με τη θεωρία της Louise Hay για τις δηλώσεις, η υγεία του πεπτικού συστήματος, του συκωτιού, της χολής και των νεφρών, σχετίζεται με πρότυπα σκέψης που έχουν να κάνουν με το φόβο, μ΄αυτό το αίσθημα που σου σφίγγει το στομάχι, ειδικά σε καταστάσεις όπου νοιώθεις ανεπαρκής ή υπερβολικά φορτωμένος. Πιο συγκεκριμένα, όσοι υποφέρουν από σπαστική κολίτιδα έχουν συνήθως πρόβλημα με την ανασφάλεια. Η κολίτιδα σχετίζεται με το φόβο μας να αφήσουμε κάτι να φύγει από τη ζωή μας, ενώ τα προβλήματα εντέρου γενικά έχουν να κάνουν με την προσκόλλησή μας στο παρελθόν. Τα αρνητικά πρότυπα σκέψης που σχετίζονται με τα προβλήματα του βάρους έχουν να κάνουν με την ανάγκη μας για προστασία. Οι εθισμοί γενικά είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δεν μπορούμε να χεριστούμε, παίρνοντας κάποια ουσία. Αυτό η Louise Hay το αποκαλεί “το βάζω στα πόδια από τον εαυτό μου”. Τέλος, τα προβλήματα ου μεταβολισμού του σακχάρου του αίματος σχετίζονται με τις ευθύνες και τα βάρη της ζωής. Η υπογλυκαιμία δείχνει ότι κατακλυζόμαστε από τα φορτία της ζωής μας, ότι έχουμε την αίσθηση πως ό,τι κι αν κάνουμε είναι μάταιο.
Η υγεία στο τρίτο συναισθηματικό κέντρο έχει επίσης σχέση με την αυτοεκτίμησή μας, με το να μπορούμε να χειριζόμαστε τις ευθύνες μας και να μην καταφεύγουμε στην κατάχρηση ουσιών ή στον εθισμό. Η υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, το ισορροπημένο σωματικό βάρος και η καλή εικόνα που έχουμε για το σώμα μας εξαρτώνται από την ικανότητά μας να έχουμε μια υγιή σχέση με την εργασία και τις ευθύνες.
Απόσπασμα από το βιβλίο της Louise L. Hay και της Mona Lisa Schulz Όλα είναι καλά Δημιούργησε εξαιρετική υγεία στο σώμα, το νου και το πνεύμα
Leave a Reply