Ας μιλήσουμε τώρα για την συγχώρεση

Δεν θα μπορέσεις ποτέ να απελευθερωθείς από την πικρία όσο συνεχίζεις να μην συγχωρείς. Οι πικρές σκέψεις δεν μπορούν να δημιουργήσουν χαρά. Όσο δικαιολογημένος κι αν αισθάνεσαι ότι είσαι, ό,τι κι αν έχουν κάνει οι άλλοι αν εσύ επιμένεις να μένεις κολλημένος στο παρελθόν δεν θα είσαι ποτέ ελεύθερος.
Η συγχώρεση του εαυτού σου και των άλλων θα σε απελευθερώσει από τη φυλακή του παρελθόντος. Όταν δεν  ακολουθείς ελεύθερα τη ροή της ζωής στην παρούσα στιγμή, αυτό σημαίνει ότι μένεις προσκολλημένος σε κάποια στιγμή του παρελθόντος. Αυτή η στιγμή μπορεί να σου προκαλεί τύψεις, θλίψη, θυμό ή μνησικακία και μερικές φορές την επιθυμία για εκδίκηση. Όλα αυτά τα συναισθήματα προέρχονται από ένα χώρο μη συγχώρεσης, από την άρνησή σου να απελευθερώσεις το παρελθόν και να έρθεις στην παρούσα στιγμή. Όμως, μόνο στην παρούσα στιγμή μπορείς να δημιουργήσεις το μέλλον σου.
Δεν θέλεις λοιπόν να χαραμίσεις  τις τωρινές σου σκέψεις, συνεχίζοντας να δημιουργείς το μέλλον σου απ’ τα σκουπίδια του παρελθόντος. Όταν κατηγορείς κάποιον άλλον,  του παραδίνεις τη δύναμή σου, επειδή αναθέτεις σε εκείνον την ευθύνη για τα δικά σου συναισθήματα. Οι άνθρωποι που υπάρχουν στη ζωή μας, συμπεριφέρονται πολλές φορές με  τρόπους που πατούν τα κουμπιά μας και πυροδοτούν μέσα μας δυσάρεστες αντιδράσεις. Ωστόσο, δεν μπήκαν εκείνοι μέσα στο νου μας για να δημιουργήσουν τα κουμπιά μας. Όταν αναλαμβάνουμε εμείς την ευθύνη για τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις μας, τότε γινόμαστε όλο και πιο ικανοί  να αντιμετωπίζουμε την κάθε κατάσταση. Το να συγχωρείς κάποιον, δεν σημαίνει να ανέχεσαι τη συμπεριφορά του.
Η συγχώρεση συμβαίνει μέσα στον ίδιο σου το νου. Δεν έχει να κάνει με τον άλλον.  Στην πραγματικότητα, αληθινή συγχώρεση σημαίνει να απελευθερωθείς από την προσκόλλησή σου στον πόνο, είναι μια πράξη απελευθέρωσης του εαυτού σου από την αρνητική ενέργεια. Επίσης, η συγχώρεση δεν σημαίνει ότι θα αφήσεις την άσχημη συμπεριφορά του άλλου να συνεχίσει να υπάρχει στη ζωή σου. Τον συγχωρείς και τον απελευθερώνεις.
Το να παίρνεις θέση και να θέτεις υγιή όρια είναι μία από τις πιο ισχυρές πράξεις  αγάπης όχι μόνο προς τον εαυτό σου, αλλά και προς τον άλλον.   Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι για τους οποίους τρέφεις πικρία και αρνείσαι να συγχωρέσεις, μπορείς να τους αφήσεις πίσω σου. Μπορείς να τους απελευθερώσεις, ζεις μόνο στο ΤΩΡΑ και μπορείς σε τούτη τη στιγμή να επιλέξεις να κάνεις  σκέψεις που δημιουργούν ένα θετικό σήμερα και  ένα θετικό αύριο.

Θετικές δηλώσεις για τη συγχώρεση

  1. Ανοίγω την πόρτα της καρδιάς μου και μέσα από τη συγχώρεση προχωρώ προς την αγάπη.
  2. Αλλάζω τις σκέψεις μου κι ο κόσμος γύρω μου αλλάζει.
  3. Το παρελθόν έχει τελειώσει και δεν έχει καμιά δύναμη πάνω μου, οι σκέψεις που κάνω ΤΩΡΑ δημιουργούν το μέλλον μου.
  4. Δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό να είμαι θύμα. Αρνούμαι να συνεχίσω να νοιώθω ανήμπορος. Διεκδικώ τη δύναμή μου.
  5. Προσφέρω στον εαυτό μου το δώρο της απελευθέρωσης από το παρελθόν και προχωράω με χαρά στο ΤΩΡΑ.
  6. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεγάλο ή μικρό που να μην μπορεί η αγάπη να το λύσει.
  7. Είμαι έτοιμος να θεραπευτώ, είμαι πρόθυμος να συγχωρήσω και όλα τώρα  είναι καλά.
  8. Ξέρω ότι τα παλιά πρότυπα δεν με περιορίζουν πια. Τα αφήνω να φύγουν με ευκολία.
  9. Καθώς συγχωρώ τον εαυτό μου, γίνεται πιο εύκολο να συγχωρώ και τους άλλους.
  10. Συγχωρώ τον εαυτό μου που δεν είναι τέλειος, ζω με τον καλύτερο τρόπο που ξέρω.
  11. Είναι τώρα ασφαλές για μένα να απελευθερώσω όλα τα παιδικά μου τραύματα και να προχωρήσω στην αγάπη.
  12. Συγχωρώ όλους εκείνους που ένοιωσα ότι με έβλαψαν στο παρελθόν, τους απελευθερώνω με αγάπη.
  13. Οι αλλαγές της ζωής που βρίσκονται μπροστά μου είναι όλες θετικές, είμαι ασφαλής.
  14. Η ζωή με αγαπάει και με υποστηρίζει. Κι έτσι, διεκδικώ για τον εαυτό μου μια καρδιά ανοιχτή, γεμάτη αγάπη. Ο καθένας μας κάνει το καλύτερο που μπορεί κάθε στιγμή, κι αυτό ισχύει επίσης και για μένα. Το παρελθόν έχει τελειώσει. Δεν είμαι οι γονείς μου, ούτε ακολουθώ τα δικά τους πρότυπα πίκρας ή μνησικακίας. Είμαι ο μοναδικός και υπέροχος εαυτός μου, και επιλέγω να ανοίξω την καρδιά μου και να αφήσω την αγάπη, τη συμπόνοια και την κατανόηση να ξεπλύνουν και να σβήσουν όλες τις παλιές οδυνηρές αναμνήσεις. Είμαι ελεύθερος να είμαι όλα όσα μπορώ να είμαι. Αυτή είναι η αλήθεια της ύπαρξής μου, και έτσι τη δέχομαι τώρα. ΄Ολα στη ζωή μου είναι καλά.

Εσύ έχεις την επιλογή, μπορείς να συνεχίσεις να μένεις κολλημένος και γεμάτος πικρία ή να προχωρήσεις για μια ζωή γεμάτη χαρά  και πληρότητα.  Έχεις την ελευθερία της επιλογής.
 
Απόσπασμα από το βιβλίο της Louise L. Hay Έλκεις αυτό που δηλώνεις


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *