Αλλαγή για χάρη της αγάπης

Εάν δεν είμαστε πρόθυμοινα αλλάξουμε, οι πιθανότητες να διατηρήσουμε μια μακροχρόνια σχέση είναι λίγες. Όταν δύο σχετικά ξένοι αποφασίζουν να δεσμευτούν, ο καθένας τους κουβαλάει μαζί του τη δική του μοναδική ιστορία, τις δικές του πεποιθήσεις και τις δικές του συνήθειες. Κάποιες απ’ αυτές θα είναι πολύ ασύμβατες μεταξύ τους. Για να επιβιώσει η σχέση, θα χρειαστεί να συμβιβαστούμε, να προσαρμοστούμε και να είμαστε ελαστικοί.
Ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να ακούμε πιο συχνά τον εαυτό μας, να ακούμε όλες εκείνες τις δηλώσεις που δεν οδηγούν πουθενά : “Αυτός είναι ο χαρακτήρας μου!”, “Είμαι πολύ μεγάλος για να αλλάξω!”, “Δεν μπορώ να κάνω τίποτα για αυτό”, “Δεν μπορώ!”, “Δε θα το κάνω!” , “Δεν είναι δικό μου πρόβλημα!”. Οι γλωσσολόγοι μας λένε πως ο κίνδυνος, όταν χρησιμοποιούμε τέτοιες εκφράσεις (σ.σ. ταμπελίτσες για να χαρακτηρίσουμε τον εαυτό μας), είναι ότι γινόμαστε ακριβώς αυτό που λέμε ότι είμαστε και κάνουμε μόνο αυτό που πιστεύουμε ότι μπορούμε.
Χρειάζεται ωριμότητα για να αγαπήσεις, ωριμότητα σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο από απλή σωματική ανάπτυξη. Σημαίνει ότι έχουμε αναπτύξει όχι μόνο το μυαλό, αλλά και τη συναισθηματική μας ευαισθησία. Απαιτείται θάρρος για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής και εξυπνάδα για να αποδεχτούμε ό,τι δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτό σημαίνει προσπάθεια να κατανοήσουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά, έστω κι αν συνεχίζει να μας προκαλεί σύγχυση και απογοήτευση. Το ώριμο άτομο γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι, πολλές λύσεις, πολλά συμπεράσματα.
Η αγάπη δεν επιμένει στην τελειότητα. Αλλά απαιτεί από εμάς να συνειδητοποιήσουμε το συσχετισμό μεταξύ του ποιοι είμαστε, τι πιστεύουμε και πως συμπεριφερόμαστε.
Η αγάπη δεν θα γίνει ποτέ το θαύμα που μπορεί να είναι αν συνεχώς αυτοπεριοριζόμαστε. ΄Οσο επιμένουμε να αγνοούμε τις όποιες εναλλακτικές λύσεις ή να κατηγορούμε τους άλλους για τα δικά μας προβλήματα, θα βλέπουμε τον εαυτό μας σαν ανήμπορο και αβοήθητο θύμα, τυφλωμένο από τις περιοριστικές και ενίοτε εγωιστικές ταμπελίτσες μας. Τέτοιες συμπεριφορές απομακρύνουν εκείνους ακριβώς τους ανθρώπους που θέλουμε να φέρουμε κοντά….