Είσαι ασφαλής και εξασφαλισμένος στον κόσμο σου, είσαι πρόθυμος να απελευθερώσεις τους φόβους σου

Το υπερβολικό βάρος πάντα σήμαινε ανάγκη για προστασία. Όταν λοιπόν αισθάνεσαι ανασφαλής ή φοβισμένος, φορτώνεις τον εαυτό σου με προστασία.Αν έχεις κάποια βλαβερή συνήθεια συνήθως τη διατηρείς επειδή θέλεις να αποφεύγεις τον εαυτό σου. Τη χρησιμοποιείς για να γεμίσεις το κενό που αισθάνεσαι μέσα σου. Αν έχεις λοιπόν μια βλαβερή συνήθεια σε οποιοδήποτε τομέα, αντί να σκέφτεσαι πόσο φρικτός/ή είσαι, συνειδητοποίησε ότι υπάρχει κάποια ανάγκη στη συνειδητότητά σου γι΄αυτήν την κατάσταση, αλλιώς δεν θα υπήρχε.
Πολλοί είναι εκείνοι που σπαταλούν το χρόνο τους θυμώνοντας με τον εαυτό τους επειδή έχουν παραπάνω κιλά και νοιώθουν τύψεις για το φαγητό που τρώνε. Το πάχος όμως, δεν έχει καμιά σχέση με το φαγητό. Κάτι άλλο συμβαίνει στη ζωή τους που τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.
Αν είσαι υπέρβαρος και προσπαθείς να κάνεις δίαιτα, ίσως να έχεις όλη τη δύναμη του κόσμου, όλη τη θέληση και την πειθαρχία για να κάνεις κάθε είδους δίαιτα. Μπορει να είσαι πραγματικά δυνατός και για ολόκληρους μήνες να μη φας ούτε μια κουταλιά κάποιου φαγητού που δεν θα έπρεπε να το φας. Αν όμως κάποια στιγμή ατονήσει η δύναμη της θέλησης και της πειθαρχίας σου, τότε το βάρος σου θα επανέλθει. Κι αυτό θα γίνει επειδή δεν ασχολήθηκες με την πραγματική αιτία. Δούλεψες μονάχα με το εξωτερικό αποτέλεσμα.
Μπορείς να καταπολεμάς το πάχος σου επί είκοσι χρόνια κι όμως να παραμένεις υπέρβαρος, επειδή δεν αντιμετώπισες σωστά την αιτία. Αν είσαι υπερβολικά παχύς, άφησε το ζήτημα του βάρους στην άκρη και δούλεψε πάνω στο άλλο ζήτημα πρώτα: την πεποίθησή σου εκείνη που λέει “χρειάζομαι προστασία” ή “είμαι ανασφαλής”. Μη θυμώνεις αν πάρεις κι άλλο βάρος, γιατί τα κύτταρά σου ανταποκρίνονται στις νοητικές σου πεποιθήσεις. Όταν όμως απελευθερώσεις την ανάγκη που νοιώθεις για προστασία ή όταν αρχίσεις να αισθάνεσαι περισσότερο ασφαλής, τότε το πάχος θα αρχίσει να υποχωρεί από μόνο του. Άρχισε λοιπόν να λες” “Είχα στο παρελθόν κάποιο πρόβλημα με το βάρος μου” και τότε θα αρχίσεις να αλλάζεις πεποίθηση. Αυτό που διαλέγεις να σκεφτείς σήμερα, θα αρχίσει να δημιουργεί την καινούργια εικόνα του αύριο.
Η πραγματική αιτία που δημιουργεί το βάρος του σώματος είναι συνήθως ο φόβος, ο οποίος δημιουργεί το πάχος για αυτοπροστασία. Μπορεί να καταπολεμάς το πάχος σε όλη σου τη ζωή και ποτέ να μην ανακαλύψεις την πραγματική σου αιτία. Μπορεί πραγματικά να φτάσεις στο τέλος της ζωής σου και να εξακολουθείς να πιστεύεις ότι δεν ήσουν αρκετά καλός επειδή δεν μπόρεσες να χάσεις βάρος. Παρ΄όλα αυτά η ανάγκη που νοιώθεις να αισθάνεσαι ασφαλής μπορεί να καλυφθεί με έναν πιο θετικό τρόπο και τότε το βάρος σου θα ελαττωθεί από μόνο του. Πες: “Είμαι πρόθυμος/η να απελευθερώσω την ανάγκη που νοιώθω για το πρόβλημα του βάρους μου. Είμαι πρόθυμος/η  να απελευθερώσω το φόβο. Είμαι πρόθυμος/η να απελευθερώσω την ανάγκη που νοιώθω γι΄αυτήν την προστασία. Είμαι ασφαλής.”
Απόσπασμα από το βιβλίο της Louise L. Hay  Πηγή Δύναμης και Σοφίας